
Vanliga frågor
Alla de svar du söker – på ett ställe
Kommunikation & information
Vill du komma i kontakt med styrelsen så gå till fliken kontakt i menyraden och maila.
Föreningarna har en facebookgrupp som heter "BRF Krysantemum & Klöversyran i Hässelby" Det är en aktiv grupp där både föreningsinformation och vanliga frågor hanteras.
Det finns även en whatsup-grupp för grannsamverkan. Den gruppen används endast vid akuta ärenden. t.ex. vid inbrott eller liknande händelser. - För att få tillgång till denna grupp maila styrelsen med ditt telefonnummer.
Vad är föreningens stadgar?
I föreningarnas stadgar anges regler och riktlinjer för vad som gäller för din bostadsrätt med tillhörande markansvar. Där anges ansvarsfördelningen mellan föreningarna och dig som boende. Stadgarna hittar du under fliken dokument i menyn på hemsidan.
Varför får jag 2 olika fakturor från föreningen
Faktura 1 avser avgiften till den förening du tillhör.
Faktura 2 avser värme och vatten och betalas in till samfälligheten.
Skulle det vara så att du har frågor om fakturan du får, ber vi dig i första hand vända dig till Fastighetsägarna då det är dem som är vår ekonomiska förvaltare.
Skulle det vara så att dem inte kan hjälpa dig, vänd dig alltid till styrelsen.
Parkering
Det är inte tillåtet att parkera på gräsmattan eller på gatan.
Parkeringsbevakning och bot lämnas vid överträdelse.
Besöksparkering med sms-betalning och appar finns på 2 olika parkeringsytor.
Boende har förutom sin egen uppfart till bostaden möjlighet att hyra P-plats. Kostnaden är för nuvarande 250/kr mån. Kontakta styrelsen för att hyra en parkeringsplats.
Miljöbod & Hushållssopor
Föreningen har 2 sopkasuner för hushållsavfall samt en miljöbod med sortering bl.a matavfall.
Vi är många som delar på ett litet soprum, här är det extra viktigt att ta ansvar och vara klok. Bygg inte berg med plast och kartonger.
Har du många stora kartonger? – åk med kartongerna i egen bil till Lövsta Återvinning, de har generösa öppettider och stora containerns! Detta gäller såklart även elektronik, möbler, gamla leksaker etc.
Postrummet
Postutlämning sker i våra låsta postfack i postrummet. Samtliga hushåll har 2 nycklar var till sina postfack. Kostnad för borttappad nyckel och byte av låskolv bekostas utav medlemmen.
Snöröjning & sopning
Sopning sker i samband med att sista snön har avtagit och farthinder ska sättas upp på gatan.
Farthinder plockas ner innan första snön faller.
Golvvärme & Termostat
Föreningarna har vattenburen golvvärme som är förinställd och regleras centralt. Reglagen som finns i respektive hushåll är förinställda och ska ej justeras utan fackman. Har ni problem med värme/kyla kontakta först och främst styrelsen ifall det är något centralt. Tänk på att systemet är släpandes när det är stora variationer i temperaturerna ute tex vår och höst.
Bredband & Tv-utbud
Det ingår ett generellt bredband genom ComHem. Vill man ha ett snabbare eller annat får man stå för byte eller mellanskillnad. Det kommer dock inte innebära en reduktion på avgiften då det är ett avtal som är lagt på alla hushåll.
Grillning
I enlighet med stadgarna får man grilla med gasol, kol och el. Men man ska använda sig av aktsamhet gentemot grannar och inte grilla på ett sådant sätt att det kan påverka grannar på ett negativt sätt.
Viktigt är också att man följer de allmänna rekommendationer som kommer från kommuner och brandkåren vid till exempel grillförbud.
Staket & planteringar
Staket: Får sättas upp under vissa villkor. Ej högre än 110cm, ska finnas grindar/öppningar för passage. Ej hindra snövallar under vintertid, eller andra fordon för fastighetsskötsel eller räddningstjänst. Stäm av med närmaste granne.
Planteringar: Gör gärna fint med blommor och buskar runt husen, stäm även av med närmsta granne.
Tänk på att planteringar precis vid vägen kan bli skadade av snöplog och snövallar på vintern.
Kontakta alltid styrelsen för ansökan innan någon åtgärd utförs.
Stenplattor & Uteplats
Trädäck: Boende ansvarar för skötsel utav trädäcken, dessa bör oljas och slipas (vid behov) vartannat år. vid skador så ska styrelsen kontaktas och den boende står för återställandet.
Stenplattor: Boende ansvarar för skötseln utav uteplatserna och ansvarar för återställandet av dessa om de blir skadade.
Kontakta alltid styrelsen för ansökan innan någon åtgärd utförs.
Solskydd & Markiser
Markiser: får monteras i fasad men endast efter nedan specifikatione, men det måste utföras korrekt så att inga skador ska uppstå på fasaden. Det är den som låter utföra åtgärden som är ansvarig för att det blir rätt och riktigt. Tänk på att en utfälld markis är ett stort vindfång och om den inte är korrekt fäst i fasaden kan den slitas ner vid kraftig blåst och förstöra fasaden.
Nedan färgkod är den som är godkänd för våra föreningar (Antricitgrå):
NCS: 8000-N
RAL: 7015
PANTONE: Cool Gray 11C
Tillbyggnationer & värmepumpar
Skärmtak över dörrar och terrass:
Det är inte tillåtet. Det beror på att inga ytterligare takytor får tillkomma (all byggbar yta är utnyttjad) samt att det framgår av föreningens stadgar (regler) som finns att läsa under fliken dokument)
Extra förråd:
Det är inte tillåtet att bygga till något som sätts fast i fasaden eller förändrar utseendet på husen. Tips är att använda dynlådor och lösa förvaringsskåp för utebruk (som är lätta att flytta).
Klimatanläggning (AC):
Accepteras (endast vissa modeller), kontakta ALLTID styrelsen innan du köper en anläggning. Styrelsen anvisar hur och var den i så fall ska placeras och monteras.
Trivsel & ansvar
Ta hand om varandra, visa hänsyn, ta eget ansvar, hjälps åt – så blir allt mycket bättre för alla
Glöm inte att vi är varandras boendemiljö